Waterhole

Waterhole
Torsdag 21 september
08:00 - 09:30
Sted
USN, Papirbredden 1, Grønland 58
Pris
Gratis  
Påmelding
Påmeldingsfrist: 20. september 2023

Waterhole

Ærlighet og uærlighet

Ærlighet er en sentral ressurs for samfunnet og for næringslivet. Når ærligheten er høy, reduseres behovet for kostbare kontrollmekanismer og det blir enklere å stole på hverandre. Men hvor ærlige er vi egentlig? De fleste liker å betrakte seg selv som ærlige, oppriktige individer med høy moralsk standard. Likevel konfronteres vi daglig med rapporter om uærlighet og uetisk atferd. Svinn og tyveri påfører varehandelen store tap, milliarder unndras i skatt, folk trikser med reiseregninger og studenter jukser på eksamen.

Hva som driver uærlighet og uetisk atferd er et viktig forskningstema innen både psykologi og atferdsøkonomi, og forskningen viser at ingen er immune – enten det gjelder en hvit løgn for å unngå problemer, jukse litt for å framstå som bedre eller oppgi gal informasjon for å tjene noe ekstra. Hva kan vi lære av denne forskningen? Hva er uærlighetens drivkrefter og motkrefter? Hvordan kan vi bidra til å fremme etisk atferd og ytterligere styrke ærligheten, både innenfor bedrifter og i samfunnet generelt? Hva kan vi selv gjøre for å opprettholde en høy etisk standard.

Bli med på et foredrag som er både tankevekkende og humoristisk, hvor disse spørsmålene blir utforsket. Velkommen til Waterhole!

Påmelding nødvendig. Frokosten spanderes av Waterholes samarbeidspartnere. Serveres i foajeen på USN kl 8:00-8:25, før vi går i samlet flokk til auditoriet.
Foredragsholder
Jon Reiersen

Jon Reiersen

Jon Reiersen er førsteamanuensis i samfunnsøkonomi ved USN Handelshøyskolen. Hans forskningsinteresser er særlig knyttet til økonomisk analyse av institusjoner i arbeidsmarkedet, inntektsfordeling og tillit.