Menneskets vekst vs naturens tåleevne

Menneskets vekst vs naturens tåleevne
Onsdag 22. mars
11:00 - 12:30
Sted
Dronningensgate 2, Næringsforeningens lokaler
Pris
Medlemspris 290 kr
Ordinær pris 490 kr
Påmelding
Påmeldingsfrist: 21.03.2023
Påmeldingsfristen er utløpt

Menneskets vekst vs naturens tåleevne

Forfatteren Anja Røyne, har blant annet skrevet boken: "menneskets grunnstoffer - byggeklossene vi og verden er laget av".

Hun har en egen evne til å forenkle det komplekse og hun gir med enkelhet forståelse for at det trengs endringer. Endringer i hvordan vi bruker grunnstoffene vi er laget av og som vi baserer hele økonomien vår på. 

Kan vi reise til verdensrommet for å hente materialer vi går tomme for på jorda? Mennesker består av grunnstoffer – for eksempel det samme karbonet som i bensintanken på bilen, og det samme jernet vi lager togskinner av. Både fosforet i maten din og kobberet i mobiltelefonen din graves ut av jordskorpen med enorme maskiner. Du er laget av det samme som naturen du ser rundt deg, og kan bare fortsette å eksistere så lenge du får servert alle de nødvendige byggeklossene i form av mat, vann og luft.


For å bygge opp om det Anja forteller om, har vi invitert:

Gro Eide fra Elkem som vil snakke om utfordringer med utvikling av nye, bærekraftige produkter fra et industrielt perspektiv
  • Dagens verdikjeder er optimalisert gjennom hundrevis av år
  • Resirkulering og ressurseffektivisering utfordrer våre forretningsmodeller

Og Ingunn Engen og Christina White fra Glencore Nikkelverk som vil snakke om temaet:
Responsible sourcing – verden vil ha mer av alt

Hvordan sikrer prosessindustrien at råstoffet de utvinner ikke er skittent?

Prosessen med å bringe produkt til konsumermarkedet involverer mange aktører.
Ekstraksjon, transport, behandling, trading, prosessering, raffinering er bare noen av leddene råstoffet må gjennom før produkt når marked. På denne veien møter industrien høye krav om samsvar i henhold til menneskerettigheter, bærekraft, åpenhet og flere andre faktorer som potensielt påvirker det globale samfunn på kort og lang sikt. 

Hva gjør industrien nå for å «snu skuta» og opptre som en ansvarlig aktør i en verden som vil ha mer av alt?
 
Foredragsholder
Anja Røyne

Anja Røyne

Forsker, fysiker, forfatter og foreleser
Anja Røyne er forsker og foreleser ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun er utdannet fysiker med bakgrunn i solenergi, men har de siste årene forsket på geologiske og geokjemiske prosesser og studerer nå hvordan materialer kan lages ved hjelp av bioteknologi. Hun har i tillegg bred erfaring som fagformidler gjennom blant annet radio, aviser og en egen vitenskapsblogg. For boka Menneskets grunnstoffer fikk hun i 2018 Brageprisen i åpen klasse.
 
Gro Eide

Gro Eide

Ansvarlig for innovasjon i Elkem Silicon Products
Gro Eide har hatt ulike stillinger innen forskning og innovasjon i Elkem konsernet i over 25 år. Gro Eide er utdannet materialfysiker fra NTH med en doktorgrad i fysikk fra UiO. Hun har tidligere vært leder for Node Eyde Women (NEW) og sitter nå i styret for NILU (Norsk institutt for luftforskning) og MIL (Mechatronics Innovation Lab).
 
Christina White

Christina White

MSc innen prosessmetallurgi.
Arbeider som forsker og prosjektleder på FoU-avdelingen på Glencore Nikkelverk siden 2016, i hovedsak med prosjekter som berører råstoffer, gjenvinning, avfallshåndtering, og filtrering.  Tidligere erfaring inkluderer FoU virksomhet innen jern- og stål, aluminium og silisium.
 
Ingunn Bernhardsdottir Engen

Ingunn Bernhardsdottir Engen

Kommunikasjonsrådgiver I Glencore Nikkelverk
BA Kommunikasjon, MFA concept development. Bakgrunn i marked og kommunikasjonsarbeid fra byrå, utdanning, bil, m.m. Holder i trådene knyttet til intern og ekstern kommunikasjon, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
 
Samarbeidspartner