Matkonferansen 2022: Matveien inn i fremtiden

Matkonferansen 2022: Matveien inn i fremtiden
Tirsdag 13 september
09:00 - 15:00
Sted
Store Gilhus gård, Gilhusveien 6, 3400 Lier
Pris
Pris 950,00
Pris inkluderer servering gjennom hele dagen. Beløpet blir fakturert, ingen refusjon ved avmelding etter 31. august.
Påmelding
Påmeldingsfrist: 08. september 2022

Matkonferansen 2022: Matveien inn i fremtiden

Mat som yrkesvei, matlogistikk og mattrender er noen av emnene som dekkes i denne nye konferansen. Har du interesse av matproduksjon og -industri bør du ikke gå glipp av denne! 

Tirsdag 13. september arrangerer Lier kommune, i samarbeid med Næringsforeningen, lokale og nasjonale aktører i matnæringen – en smakfull konferanse i låven på Store Gilhus gård. Dagen er fylt opp av spennende og relevante innlegg, og mye godt å spise – både frokost, lunsj og grillmat inkludert i prisen!

Sikre deg plass nå  meld deg på! 
Bruk blå påmeldingsknapp på denne siden.


Fra scenen vil det holdes innlegg om:
  • Trender i matveien: å spise mer frukt og grønt, å være mer selvforsynt og å vite hvor maten kommer fra.
  • Mat på vei: klimavennlig transport og logistikk både på hjul og på skinner.
  • Mat som yrkesvei: matnæringens behov for kunnskap, kompetanse og teknologi.

Les mer om program og innledere i nedtrekksmenyen:
Foredragsholder
Gunn Cecilie Ringdal

Gunn Cecilie Ringdal

Ordfører Lier kommune
Nina Sundqvist

Nina Sundqvist

Adm.dir, Stiftelsen Norsk Mat
"Kari og Ola velger norsk!"

Siste tall om norske forbrukervaner  – skiller vi oss ut fra andre nasjoner?
Stiftelsen Norsk Mat har et glimrende formål: de skal få folk til å velge norsk mat og drikke – både den store maten og den lille. Og i bunn har de som eneste i verden: et felles nasjonalt internkontrollsystem som 99,8% norske bønder bruker. Derfor sier Nina at hun har Norges nest beste jobb som leder en stiftelse der 16 kollegaer bidrar til at Norge har den fantastiske matkvaliteten som vi har. 
Ingebjørg Hjortdahl

Ingebjørg Hjortdahl

Marketingsjef, BAMA
"Trender som påvirker våre valg"

Det er flere megatrender som påvirker våre handlevaner og vårt spisemønster. For å jobbe mot en sunnere og ferskere fremtid, må vi forstå hva som påvirker forbrukere.
 
BAMA sørger for at ferske produkter fra hele verden når ut til mange tusen kunder i hele Norge. Visjonen er å skape en sunnere og ferskere fremtid. Ingebjørg jobber med markedsføring og trender/innsikt i BAMA Gruppen. 
Erling Kvernvik

Erling Kvernvik

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
"Den vanskelige beredskapen"

Det vil bli et innblikk i hvordan DSB jobber med å skaffe oversikt over risiko og sårbarhet. Hvordan samordnes dette på tvers av sektorer, og hvilken rolle og ansvar har de ulike aktørene.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal ha oversikt over risiko og sårbarhet i samfunnet. Vi skal være pådriver i arbeidet med å forebygge ulykker, kriser og andre uønskede hendelser, og skal sørge for god beredskap og effektiv ulykkes- og krisehåndtering. DSB er underlagt Justis- og beredskapsdepartementet.

Erling Kvernevik, seniorrådgiver i avdeling for samordning og beredskap, er utdannet ernæringsfysiolog og har jobbet 15 år med humanitær bistand i Røde Kors nasjonalt og internasjonalt. Teamleder for klimarisiko og naturfare i DSB, sitter i sekretariatet for Naturfareforum. Ledet mekanismen for tap & skade under Parisavtalen (UNFCCC), og har sittet i UDs ekspertgruppe for global matsikkerhet og bærekraftige matsystemer 
Christian Anton Smedshaug

Christian Anton Smedshaug

Agri Analyse
"Global matsituasjon og norsk produksjon og beredskap"

Her får du et overblikk over rådende internasjonale trender, utvikling og status i norsk produksjon og beredskapsdebatt.
AgriAnalyse er et konsulentselskap som arbeider med landbrukets verdikjede med vekt på produksjon, industri og internasjonal handel og internasjonale trender.
Louise Fuchs

Louise Fuchs

Bærekraftsdirektør, Oda
"Fremtidens matbutikk skal selvfølgelig være bærekraftig"

Gründerbedriften Oda er nå Norges største matbutikk på nett. Kan det være miljøvennlig å handle på nettet? Bærekraftsdirektør Louise Fuchs forteller hvordan Oda jobber med å gjøre handlekurven grønnest mulig, det nye gigantlageret på Lier og hvordan de stadig optimerer verdikjeden. Oda har Norges grønneste kunder og har satt ambisiøs bærekraftsmål for fremtiden. Dette skal de oppnå mens de vokser, raskt. 

Louise Fuchs er bærekraftsdirektør i Oda. Hun er også styremedlem i TENK (tech-nettverket for kvinner), og tidligere ble hun kåret som årets digitale superprofil og en av Norges mest attraktive konferansier av Kapital. Oda er Norges største matbutikk på nett. De ble startet i 2013 av 10 gründere med et mål om å gjøre hverdagen enklere for folk. Oda har et utvalg som et supermarked, med priser som i lavprisbutikkene. De har industriledende lavt matsvinn og jobber for å lage Norges mest klimavennlige handleopplevelse. 
Arve Aspli

Arve Aspli

Direktør Supply Chain, BAMA Sourcing
"Klimavennlig transport på hjul, sjø og skinner"

BAMA Sourcing forsyner Bama-systemet med frukt og grønnsaker. Aspli er ansvarlig for logistikken fra leverandør/produsent til distribusjonenhetene. I sitt innlegg vil Aspli bl.a gå gjennom:
  • BAMA sin strategi for klimavennlig transport
  • Bruk av tog og båt kombinert med bil
  • BAMA sitt setup for lokal logistikk
Marte Brændsrud

Marte Brændsrud

RfD
"Restmatprat, om matavfall og matsvinn"

En tredjedel av alt som kastes i restavfallet er mat – la oss ta en restmatprat!

Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD) er et interkommunalt selskap som eies av fem kommuner: Drammen, Lier, Modum, Sigdal og Øvre Eiker. Selskapet sørger for innsamling og gjenvinning av husholdningsavfall i Drammensregionen.
RfD tilrettelegger for avfallsminimering, bedre kildesortering og økt ombruk blant innbyggerne i Drammensregionen. Marte Brændsrud er kommunikasjonssjef i RfD. 
Simen Myhrene

Simen Myhrene

Myhrene AS
"Presisjonsjordbruk, kunstig intelligens, robotikk og sensorikk"

En av Norges mest innovative bønder, sivilingeniør Simen Myhrene,  presentere hvordan han anvender topp moderne teknologi for å optimalisere den 400 tonn årlige jordbærproduksjonen på gården.
Presisjonsjordbruk og bruk av egenutviklede teknologier innen plantevern er nøkkelen. Kunstig intelligens, robotikk og sensorikk bidrar til å redusere bruk av sprøytemidler med 90%, halvere bruk av vann- og gjødsel, samtidig som vekstsesongen dobles. En teknologidrevet revolusjon innen bærekraftig jordbærproduksjon - skånsomt for miljøet, bedre for forbrukeren og lønnsomt for bonden.
Bjørn Kjærand Haugland

Bjørn Kjærand Haugland

Skift Norge
"Næringslivet tar grep – klimaskiftet innen Mat og Landbruk"

Skift har som formål å gå foran og vise hvilke forretningsmuligheter som ligger i overgangen til nullutslippssamfunnet.
Ellen-Margrethe Hovland

Ellen-Margrethe Hovland

Gartnerhallen
"Bedre og bedre dag for dag"

Norske grøntprodusenter er svært innovative og hele tiden på søken etter bedre, smartere og mer bærekraftige måter å produsere matvarene våre på. Forsknings- og utviklingsprosjektene vi er involvert i handler dermed om alt fra utprøving av nye sorter til utvikling av ny teknologi. Hensikten er å se problemstillinger som er i anmarsj før de har utviklet seg til store utfordringer, og etablere konstruktive samarbeid med kunnskapsmiljøer som kan bistå oss i finne gode løsninger så raskt som mulig.

Gartnerhallen SA er Norges største samvirke av grøntprodusenter, og eies av 1000 produsenter av norsk frukt, bær, poteter og grønnsaker. Ellen Hovland er FoU- og innovasjonssjef i Gartnerhallen, og jobber med et bredt spenn av kulturer og problemstillinger. Med glimt i øyet forteller hun at hun jobber med alt som er nytt og kult i Gartnerhallen. 
Mari Mo Osterheider

Mari Mo Osterheider

Hold Norge rent
"Bærekraftig matnæring gjennom arbeid mot forsøpling"

Helhetlig arbeid mot forsøpling er en forutsetning for grønn omstilling, en velfungerende sirkulærøkonomi og bidrar til redusert klimaavtrykk, i tillegg til å ha mange andre positive miljøgevinster. Likevel blir forsøplingsproblematikken ofte glemt når det er snakk om bærekraft, klima og miljø. Bli inspirert til løsninger mot forsøpling som tar matnæringen videre i sitt bærekraftsarbeid og bidrar til å oppnå bærekraftsmålene.  

Hold Norge Rent er en ideell medlemsorganisasjon som arbeider mot forsøpling. HNR er kanskje mest kjent for Strandryddeuka og opprydding, men arbeider minst like hardt for å hindre at avfall havner på avveie, bl.a. gjennom samarbeid med næringslivet, kunnskapsinnhenting og -formidling og politisk arbeid. 
  
Mari Mo Osterheider har jobbet i HNR siden 2016 og er nå fagleder for forebygging og opprydding. Hun har bla. vært prosjektleder for utviklingen av det interaktive strandryddekartet Ryddenorge.no og Rydde-appen, har samarbeidet tett med store næringslivsaktører i prosjektet Bølgen og jobber politisk bla. med engangsplastdirektivet. 
Frøya Hetzel og Kristine Bakk

Frøya Hetzel og Kristine Bakk

Palett
"Fra idé til middagsbordet"

Det hele startet med et savn etter sunnere mat i farta og et ønske om å også inspirere andre til å spise bedre 
– bli med på den to år lange berg-og-dalbanen fra idé til en bedrift med over 20 ansatte. 
Palett skal gjøre digg, sunn og bærekraftig take-away lett tilgjengelig for alle.
Martine Austenå

Martine Austenå

Too Good To Go
"Too Good To Go – En enkel og populær løsning på et stort problem i matbransjen"

Matsvinn er et stort problem i bransjen, og å spise opp maten er noe av det mest effektive vi kan gjøre for klimaet. Hør hvorfor over 1.8 millioner nordmenn har lastet ned appen, og hvordan disse forbrukerne sammen med bransjen har reddet over 8 millioner matposer fra å bli svinn i Norge. 

Martine Austenå leder avdelingen som er ansvarlig for kjedesamarbeid i Too Good To Go. I Too Good To Go jobbes det mot å redde mest mulig mat fra å bli matsvinn, ved å koble forbrukere opp mot matbedrifter i appen, som har mat til overs. I appen kan man finne alt fra hoteller, cafeer, bakerier, butikker eller matprodusenter. Appen har over 1.8 millioner nedlastninger bare i Norge, og etterspørselen etter å redde overskuddsmat øker i stor fart.
​​​​​​​Francesca Accerbi

​​​​​​​Francesca Accerbi

Bærekraftsansvarlig, KIWI
"Fortsatt god! – i kampen mot matsvinn"

KIWI har et ambisiøst mål om å redusere matsvinn i butikk ved 60% innen 2025, og siden 2015 har de allerede oppnådd en 46% reduksjon. Hvilke tiltak ligger bak disse resultatene, og hva er planer videre?

KIWI er Norges største lavpriskjede målt i antall butikker, og har over 690 butikker og 14.000 grønnkledde medarbeidere over det ganske land. I Lier kommune har KIWI syv butikker, og på Lierstranda finner du KIWI Servicekontor med ca. 100 medarbeidere.

Francesca Accerbi er KIWIs første bærekraftsansvarlig og jobber sammen med mange andre i selskapet med KIWIs satsing på miljø, helse og mennesker. Francesca studerte økonomi ved Bocconi i Milano, og har med seg en dobbel mastergrad i International Management og Strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole i Bergen, med spesialisering i bærekraftig business.

 
Håkon Sætrang

Håkon Sætrang

OKViken
"Med fagarbeidere i alle ledd"

Matnorge trenger lærlinger!
Det er et stort behov for både lærlinger og læreplasser. De neste tolv årene vil det være behov for flere titalls tusen lærlinger i ulike fag, ikke minst innen matindustrien- i alle ledd.  Regjeringen har lansert det generelle samfunnoppdraget, nå er det opp til den enkelte bedrift å ta sin del av ansvaret, til det beste for kvaliteten innenfor matindustrien.

Håkon Sætrang er daglig leder for Norges største opplæringskontor, OKViken. Kontoret har tjue ansatte og følger opp lærlinger i over tredeve fag over hele Viken. Selskapet har et av sine kontorer i Kjellstadveien i Lier, det andre ligger i Sarpsborg. OKViken bistår bedrifter med alt som angår lærlingspørsmål, fra A til Å.
Bjørn Gimming

Bjørn Gimming

Norges Bondelag
"Veien videre for norsk landbruk – viktig"

Innlegget svarer på hvorfor norsk matproduksjon er viktig – og vil bli enda viktigere framover gitt utviklingstrekk nasjonalt og internasjonalt. Hva blir essensielt framover når matproduksjonen skal utvikles videre. På flere områder kan landbruket tilby gode løsninger, og da er det viktig at vi også sikrer at nye bønder vil inn i næringa. 

Bjørn Gimming er leder av Norges Bondelag. Gimming driver med korn- og kjøttproduksjon på gården ved Idd i Østfold. Norges Bondelag er den største næringsorganisasjonen innenfor landbruket og har 61.000 medlemmer. 



Hvem passer denne konferansen for? 

Målgruppen for konferansen er næringsmiddelindustrien, landbruket, politikere og offentlig forvaltning (personer i administrasjon og avdelinger relevante for kunnskap, utdanning, produksjon og forvaltning knyttet til mat i kommuner, fylker, Statsforvalter, utdanningssektoren m.v.)

Praktisk informasjon

Det vil bli satt opp gratis buss fra Lier stasjon før konferansestart, med retur fra Store Gilhus gård ca klokken 15.30. (Forbeholdt påmelding før 8. sept)
Det vil være tilgjengelige parkeringsplasser i tilknytning til gården, følg skilting mot henviste plasser. Vi oppfordrer til samkjøring eller kollektiv transport. 


Tidsplan:
  • 08.30-09.00 | Velkommen og registrering. Servering av kaffe, frukt og bakst.
  • 09.00-10.15 | Innlegg fra scenen 
  • 10.15-10.30 | Beinstrekk
  • 10.30-11.15 | Innlegg fra scenen
  • 11.15-12.00 | Helgrønn lunsj basert på lokale råvarer fra nabogårdsbutikken Grøntbua, tryllet frem av Svensefjøsetkokken Ivan.  
  • 12.00-13.35 | Innlegg fra scenen
  • 13.35-13.50 | Beinstrekk
  • 13.50-15.00 | Innlegg fra scenen
  • 15.00-17.00 | Mingling og mat på tunet. Her blir det grilling av burgere og andre deilige lokale produkter fra Ren Smak. 

Kl. 17.00-19.00 kan du også få med deg Gründerinspirasjonskveld (egen påmelding).

Om Matveien 2022
Konferansen er en del av Matveien 2022 – en fire ukers festival om mat og klimaomstilling i matnæringen på Store Gilhus gård. Bakgrunnen for Matveien 2022 er klimaomstillingsprosjektet LierLøftet hvor målet er å løfte frem de mange matnæringsaktørene som har tilhold i Lier. Dette innebærer blant annet å fremheve gode klimatiltak i Lierbasert næringsmiddelindustri og den lokale bonden som produserer smakfull, trygg, sunn, kortreist og klimavennlig mat med høy kvalitet.

Spørsmål knyttet til konferansen eller Matveien 2022?
Ta kontakt med Lier kommunes prosjektleder for LierLøftet og fagkonferansen, Inger Grimm på e-post: inger.grimm@outlook.com.