INNSIKT 2024 – Speakers' Corner

INNSIKT 2024 – Speakers' Corner
Onsdag 05 juni
12:00
Sted
Bragernes torg, Drammen
Pris
Gratis, påmelding ikke nødvendig.

INNSIKT 2024 – Speakers' Corner

På utescenen foran Innsiktsteltet får du servert sterke meninger – i korte trekk.

Gjennom tre bolker får du korte og spissede innlegg fra folk som har noe på hjertet. Byutvikling, lysdesign, strømkostnader, kultur, bærekraft, sikkerhet og sjøgress er bare noen av temaene som skal formidles fra Speakers' Corner. Stopp opp ved utescenen!

Ingen påmelding for publikum – åpent for alle.
Når
12:00 - 12:40

Del 1

  • Byutvikling, bevaring og bærekraft – konflikt eller samspill?
  • Drammen er en mangfoldig by som trenger et mangfoldig arbeidstilbud
  • Fullt mulig å redusere strømkostnadene i et stadig mer komplekst energimarked
  • Change the course – for a better Drammen
13:10 - 13:30

Del 2

  • Ran, tyverier og røverhistorier: Kriminelle hendelser i Drammen
  • Kan Drammen redde Oslofjorden?
  • Kulturnæringen som premiss for byutvikling
  • Innovasjon som driver fremtidens arkitektur og byutvikling
14:15 - 14:35

Del 3

  • Moderne reiser og moderne boløsninger
  • Lysdesign for livet: Hva kan belysning gjøre for helse og miljø?
  • Konsekvenser av innleiebegrensinger vedtatt av dagens regjering – 1 år etter
  • TBA...

Med forbehold om endringer i kjøreplan.
Hva og hvem
Velkommen til Speakers' Corner!

Velkommen til Speakers' Corner!

Kristoffer Reinsfelt Arnesen, programleder
Med jernhånd og humor skal Kristoffer holde styr på talerne på Speakers' Corner.

Kristoffer Reinsfelt Arnesen er til daglig ansvarlig for talenter og programledere i TV2 og har en lang og rikholdig erfaring både på scener og foran kamera. I tillegg er han både Mjøndalen- og Drammenspatriot, glad i folk og har god kunnskap om byen og distriktet.
Byutvikling, bevaring og bærekraft – konflikt eller samspill?

Byutvikling, bevaring og bærekraft – konflikt eller samspill?

Nils Anker, kulturminnerådgiver hos COWI
Drammen har et underkommunisert mangfold av gode kvaliteter hvor den bevaringsverdige arkitekturen bidrar til tidsdybde, opplevelse og identitet. Hva kan et sterkt fokus på miljø og ombruk bety for Drammen?

Nils Anker (f. 1961) er Kulturminnerådgiver hos COWI, Drammen. Gjestelektor i kunsthistorie, USN. Tidligere informasjonsleder og antikvar hos Byantikvaren Oslo og kulturminnerådgiver i Viken Fylkeskommune, samt museumsdirektør for diverse kunst og kulturhistoriske museer.
Drammen er en mangfoldig by som trenger et mangfoldig arbeidstilbud

Drammen er en mangfoldig by som trenger et mangfoldig arbeidstilbud

André Joteig, markedssjef Axess Logistics
Skal Drammen være en attraktiv by å leve i må man ha et mangfold av yrker og muligheter. Både for innbyggere med akademiske grader, men også for praktikere, ungdom som skal ut i sin første jobb, og ikke minst innbyggere med flerkulturell bakgrunn. Axess er en bedrift som sammen med Drammen Havn har satt Drammen på kartet som Norges bilhavn. Hvordan skape et næringsliv som gir jobb til alle?

Axess Logistics har håndtert bilene som har ankommet Drammen havn siden oppstarten for 60 år siden. Virksomheten omfatter spedisjon, lager, tilpasning av biler til norske forhold, verksted, ombygg av bil, og transport til hele Norge. André Joteig har jobbet i selskapet i 18 år, bor i Lillestrøm og pendler til Drammen.
Fullt mulig å redusere strømkostnadene i et stadig mer komplekst energimarked

Fullt mulig å redusere strømkostnadene i et stadig mer komplekst energimarked

Lars Petter Hansen, Å Entelios
En Norstat-undersøkelse viser at nesten 7 av 10 bedriftsledere synes energimarkedet blir stadig mer komplekst. Med svingende priser og krav om utslippsreduksjon, er en tydelig energistrategi nøkkelen til å oppnå bærekraft og forutsigbare strømkostnader. Hansen vil dele erfaringer fra Å Entelios om hva som gir de beste resultatene basert på erfaring med over 10.000 aktive kunder.

Lars Petter Hansen er maskiningeniør med etterutdanning i økonomi og markedsføring. Han startet i kraftbransjen i 1999 hos Hafslund Strøm, og har siden jobbet i Statoil Norge, som senere ble en del av LOS Energy, Entelios, og nå Å Entelios. Hans hovedoppgave har vært å bygge relasjoner og utdanne kunder i kraftmarkedet for å hjelpe dem med å ta gode beslutninger.
Change the course – for a better Drammen

Change the course – for a better Drammen

Claus Ryste og Kajsa Vickhoff Lie, alpinlandslaget, Marita Weierud Kvaale, KPMG
KPMGs rapport for det norske alpinlandslaget, «Change the course – For a better world Cup», foreslår å endre verdenscupkalenderen for å redusere reiseaktivitet og fremme bærekraftige transportmidler. Forslaget innebærer at konkurranser grupperes geografisk, sesongen starter i Nord-Amerika, og langsiktig planlegging og transparente valg av arrangementssteder vektlegges. Rapporten fokuserer også på å øke bærekraftskunnskapen blant utøvere og arrangører. Hvordan kan vi lære av alpinlandslaget til å ta dette inn i vår egen byutvikling?

Kajsa Vickhoff Lie er en norsk alpinist som representerer Bærums SK. Hun har tidligere vunnet både NM-gull og verdenscup-sølv, og i 2023 sikret hun seg – som første norske kvinne – verdenscupseier da hun vant utfor i Kvitfjell.
Claus Ryste overtok som sportssjef i alpint i 2010. Han har vært og er en sentral person i utviklingen av norske alpinister og har bidratt til suksessen til norsk alpint gjennom årene. Ryste er også styremedlem i FIS, samt medlem i Executive Board Alpine FIS.
Marita Weierud Kvaale er advokat i KPMG Drammen. Jobber med mange problemstillinger knyttet til fast eiendom, og har tidligere jobbet med byutviklingsprosjekter i Drammen kommune.
Ran, tyverier og røverhistorier: Kriminelle hendelser i Drammen

Ran, tyverier og røverhistorier: Kriminelle hendelser i Drammen

Erik Lindhjem, Securitas
Hør spennende sikkerhetsopplevelser og historier fra Drammensregionen! Bli kjent med en variert hverdag som også består av rådgiving og skreddersydde sikkerhetsløsninger, hvor fokus er å skape trygghet med rette løsninger og ressurser.  

Erik Lindhjem er sikkerhetsrådgiver i Securitas Buskerud. Vestfoldingen har i 8 år har jobbet mot bedriftsmarkedet i Drammensregion.
Kan Drammen redde Oslofjorden?

Kan Drammen redde Oslofjorden?

Kathrine Omnia Strøm, Asplan Viak
For 20 år siden ble Drammenselva reddet og renset. Nå er det Oslofjorden som må reddes fra forurensing og økologisk kollaps. Kan Drammen gjøre noe med det? Ja! Svaret er siv! Planter kan fungere som gratis renseanlegg. Nå skal støttemuren langs Sigurd Christiansens promenade repareres og i vannkanten kommer det naturbasert erosjonssikring, til glede for vannkvaliteten og fisken. Naturlig kantvegetasjon langs alle byggeprosjektene langs elva og langs fjorden i Drammen er ikke bare vakkert, det kan også være med å redde Oslofjorden.

Kathrine Omnia Strøm er landskapsarkitekt, ansatt i Asplan Viak. Hun kan mye om hvordan naturbaserte løsninger kan hjelpe oss til å løse både klima- og naturkrisen. Strøm er bær-dyrke-bonde i ferier, snart med eget gin-destilleri på gården.
Kulturnæringen som premiss for byutvikling

Kulturnæringen som premiss for byutvikling

Jon Gjerde, Stand up Drammen
Et levende kulturliv betyr livskvalitet for de som bor i Drammen. Kultur stimulerer lokal identitet, bygger omdømme og gjør Drammen attraktiv. Hva skiller kulturlivet i Drammen fra andre byer?

Jon Gjerde er reklamemann, gründer, aktiv kulturutøver og ihuga drammenspatriot.
Innovasjon som driver fremtidens arkitektur og byutvikling

Innovasjon som driver fremtidens arkitektur og byutvikling

Isabel Ruiz López, Grape Architects og Innoarch
Hvordan konseptualisere nyskapende idéer for morgendagens samfunn til praktisk anvendelse i byutvikling og arkitektur? Bli kjent med en fremtidsrettet forening som er engasjert i å fremme innovasjon gjennom forskning, produksjon og distribusjon.

Isabel Ruiz López, Master of Architecture and Urban Planning hos Grape Architects og Innoarch. Isabel har bred erfaring innen arkitektur og urbanisme, med fokus på sosial bærekraft og innovasjon.
Moderne reiser og moderne boløsninger

Moderne reiser og moderne boløsninger

Tora Johanne Persent, Forenom
I rasktvoksende byer i Norden blir mangelen på boliger bare større og større. Samtidig har mange nordiske byer satt seg ambisiøse nullutslippsmål. Etterspørselen etter bærekraftige boløsninger – både på byggestadiet og i drift – er derfor høyere enn noen gang.  Vi vil snakke om bærekraftige og kostnadseffektive utleieboliger  som gir Drammen en mulighet til å utvikle seg i takt med behovene næringslivet har.
Lysdesign for livet: Hva kan belysning gjøre for helse og miljø?

Lysdesign for livet: Hva kan belysning gjøre for helse og miljø?

Peter Schmidt Selmer-Eide, Universitetet i Sørøst-Norge
Lysdesign kan skape trygge og attraktive omgivelser, særlig i nordiske land med lange mørke perioder, hvor effektiv belysning kan motvirke negative helseeffekter og fremme trivsel.
Vakkert lys frigjør lykkehormoner, og synssansen er avgjørende for hvordan vi påvirkes av lys. Lysdesign påvirker folkehelsen mer enn tidligere antatt, og riktig lysbruk kan skape store forskjeller. Lysdesigners rolle er mer enn estetikk; de bidrar til folkehelse og trivsel ved å ivareta både individets og miljøets behov.
Effektiv lysdesign er derfor avgjørende for å fremme helse og trivsel i byer, og kan forbedre livskvaliteten ved å skape trygge og attraktive omgivelser.

Peter Schmidt Selmer-Eide tilhører USNs norgesledende fagmiljø på lysdesign. I tillegg til å ha studerte lysdesign samme sted har han mastergrad i teknologiledelse og digital omstilling fra NTNU med spesialisering i strategisk design og tjenesteutvikling. Peter har erfaring som lysdesigner for scene og arkitektur siden 2006, rådgiver i COWI og er grunnlegger av REBEL LIGHT i Norge. Peters arbeid fokuserer på strategisk design, tidlig integrering av designprosesser og løsninger for samfunnets utfordringer, særlig relatert til FN’s bærekraftsmål for 2030. Peter er involvert i flere prosjekter med aktører i Drammensregionen.
Konsekvenser av innleiebegrensinger vedtatt av dagens regjering – 1 år etter...

Konsekvenser av innleiebegrensinger vedtatt av dagens regjering – 1 år etter...

Stein Andrè Haugerud, Jobzone
Hva er de praktiske konsekvensene for sårbare kandidatgrupper og - SMB bedrifter som trenger fleksibilitet? Ukentlig møter vi kandidater, - spesielt unge, som vi må si nei til og som får forsinket (i beste fall) mulighet til å prøve seg i arbeidslivet.  SMB bedrifter med sesongsvingninger og behov for varierende bemanningskapasitet sliter med lønnsomhet og trues i ytterste konsekvens av konkursspøkelset. SKANDALØST mener vi som profesjonell aktør i bemanningsbransjen.

Stein Andrè Haugerud (f. 1968) har mer enn 25 års ledererfaring fra rekrutterings- og bemanningsbransjen.  Han har jobbet mange år som toppleder for en av de største bemanningsselskapene i Norge, sittet en periode i styret til NHO Service for bemanningsbransjen og jobber i dag som aktiv partner og styreleder som franchisetaker Jobzone med fokus på Drammen og Holmestrand.  Han har stor interesse for de utfordrende rammebetingelsene for bemanningsbransjen på et nasjonalt – og lokalt nivå.

Innsiktsteltet 5. juni

speakers' corner
Illustrasjon Innsiktsteltet på Bragernes torg

Har du noe på hjertet som bør formidles fra Speakers' Corner? Ta kontakt med herborg.rasmussen@nfdr.no.

Onsdag 5. juni er Innsiktsteltet fylt med fremoverlente bedrifter og samfunnsaktører! Se oversikt over påmeldte utstillere her.

Innsikt 2024 – Byutviklingskonferansen 6. juni

Innsikt 2024 – Byutviklingskonferansen 6. juni

Gode samarbeidspartnere gjør Innsikt 2024 mulig

logoer