Drammen 2050 – en mobilitetskonferanse

Drammen 2050 – en mobilitetskonferanse
Onsdag 04 desember
09:00 - 16:00
Sted
Børsen festlokaler
Pris
Medlemspris 990,00
Ordinær pris 1 490,00
Pris eks. mva. Inkluderer servering.
Påmelding
Påmeldingsfrist: 02. desember 2024
Meld meg på

Drammen 2050 – en mobilitetskonferanse

Vi ønsker velkommen til en fagdag for mobilitet og byutvikling der vi skal se et stykke inn i fremtiden. Du får møte noen av Norges – og regionens – mest toneangivende stemmer på mobilitetsfeltet.

Sammen skal vi se for oss hvordan mennesker og varer kan flytte seg mest mulig effektivt, komfortabelt og bærekraftig i Drammensregionen i 2050. Vi ønsker å løfte blikket og tenke fritt: Se for deg Drammen i 2050! Hva skal regionen vår være? Hvordan skal vi forflytte oss? Til lands, vanns og i luften.

Registrering og kaffe fra kl 8:30, program fra scenen starter kl 9:00. Se hele programmet under.
Detaljert program (trekk ned)
08:30

Registrering, kaffe og mingling

09:00

DEL 1: INSPIRASJON OG OVERBLIKK

Derfor er jeg teknologioptimist v/ ordfører Kjell Arne Hermansen

En hilsen fra år 2000 v/ Karianne Braathen, Næringsforeningen

Postkort fra fremtiden v/ Audun Wickstrand Iversen, DNB
09:35

DEL 2: LUFT, SKINNER, VEI OG VANN

Ny luftmobilitet mot 2050 v/ Mats Gjertsen, Avinor

PAUSE

Slik kjører vi inn i fremtiden v/ Ulf Tore Hekneby, Harald A. Møller AS

Norge på skinner mot 2050 v/ Vibeke Røise Warholm, Bane NOR

PAUSE

Slik skal vei reise sammen i fremtiden v/ Vibeke Harlem, Ruter

Også varene må reise kollektivt v/ Dag Erlend Lohne Mohn, Insam

Svensk innovasjon til vanns v/ Alexander Sifvert, Candela
12:05

LUNSJ

13:00

DEL 3: PITCHING DRAMMEN

Byen som kan bli, visjon 1 av 10 v/ Atdhe Illyrian Belegu og Camilla Fjeld Gustavsen

Mobilitetsglede (og trippelprogrammering) v/ Petter Grimm, DRMA

Fem billetter til fremtidens mobilitet som du kan kjøpe nå v/ Christin Krohn, Transportøkonomisk Institutt

PAUSE
14:05

DEL 4: FREMTIDSMÅL OG VEIEN VIDERE

Wow, for en fremtid! Men hva med her og nå? v/ Arild Tjomsland, Universitetet i Sørøst Norge

Norsk samferdselsplanlegging må over i et nytt spor v/ Ketil Solvik-Olsen

Avslutning fra scenen v/ Karianne Braathen
14:45 - 16:00

DEL 5: ETTERMINGLING

Kaffe, bolle og mingling. Åpent for spørsmål og dialog med flere av foredragsholderne.
Du møter ...
Ketil Solvik-Olsen

Ketil Solvik-Olsen

«Fremtiden krever nye tanker om samferdselsplanlegging»
Tidligere næringslivsleder, Frp-politiker og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen deler sitt overblikk over norsk samferdselsplanlegging. Han skal snakke både om handlingsrommet som finnes – og handlingsrommet som burde vært der, eksempelvis for Drammensregionen. Han kommer også til å berøre utfordreren JIBI som han selv var med å utvikle for Seabrokers Innovation.
Vibeke Harlem

Vibeke Harlem

Ruter
Vibeke Harlem, leder radikale innovasjoner i Ruter, tror vi kommer til å omfavne selvkjørende kollektivtransport når den kommer. Hun kommer til Drammen for å fortelle hvordan Ruter jobber for å transformere hvordan vi reiser sammen. Autonome kjøretøy står sentralt i kollektivselskapets fremtidsvisjon.
Audun Wickstrand Iversen

Audun Wickstrand Iversen

DNB
Finansanalytiker og forvalter av DNB Disruptive Opportunities og DNB Future Waves prater om fremtidens persontransport og hvordan dette vil endre bybildet og bilbruk.
Kjell Arne Hermansen

Kjell Arne Hermansen

Ordfører Drammen kommune
Teknologioptimist og ordfører i Drammen ønsker velkommen.
Ulf Tore Hekneby

Ulf Tore Hekneby

Harald A. Møller AS
Der bilen tidligere var en del av problemet, er den nå i ferd med å bli en del av løsningen. Ny teknologi gjør bilen utslippsfri, og store steg i teknologiutviklingen gjør at selvkjørende mobilitet ikke lenger er en fjern utopi. Norge er et langt, kaldt og bratt land, hvor bilen lenge har vært en avgjørende brikke i mobiliteten vår. Samtidig har vi vært et foregangsland for implementering av ny teknologi som sikrer at bilen også i fremtiden sikrer frihet og mobilitet i hverdagen. Med mange og store endringer på trappene, er spørsmålet: Hvordan ser bilbransjen for seg sin plass i fremtidens mobilitetsbilde? Ulf Tore Hekneby, administrerende direktør i Harald A. Møller AS, deler Volkswagen og Møllers syn på saken. 
Alexander Sifvert

Alexander Sifvert

Candela
Det utvikles boliger for 15.000 mennesker langs fjord og elv i drammensregionen. Kommer Drammens brede vannvei for alvor til å bli tatt i bruk for å frakte folk og fe fra a til b? Svenske Candela er verdensledende på elektriske bærekraftfartøy og har nå verdens første bærekraftferje, P-12, i produksjon. Den kan lades fra en vanlig billader og tilpasses eksisterende kaianlegg. Ferjen er allerede valgt av Saudi-Arabia, Sveits, New Zealand og et titalls andre operatører verden over. Med P-12 kan Drammen få en elektrisk hurtigbåt som er både rimeligere og raskere enn dagens dieseldrevne båter. Salgsdirektør Alexander Sifvert demonstrerer hvordan.
Petter Grimm

Petter Grimm

DRMA
Arkitekt og partner Petter Grimm i DRMA har hjertet i Drammen, men jobber med mobilitet over hele Norge. Han vi snakke om det sosiale perspektivet: Hva gir oss mobilitetsglede? Og hvordan kan vi komme dit? Han vil dessuten berøre behovet for å planlegge byer som både tilfredsstiller mobilitetsbehovet akkurat nå og i en usikker fremtid.
Mats Gjertsen

Mats Gjertsen

Avinor
Mats Gjertsen, leder for Avinors droneprogram, gir et innblikk i fremtidens luftmobilitet. Han presenterer hvordan droner kan transformere transport og logistikk, fra passasjerdroner til hjemlevering av mat på døra.
Atdhe Illyrian Belegu og Camilla Fjeld Gustavsen

Atdhe Illyrian Belegu og Camilla Fjeld Gustavsen

Byen som kunne vært
Vibeke Røise Warholm

Vibeke Røise Warholm

Bane NOR
Vibeke Røise Warholm er konserndirektør for Strategi og bærekraft i Bane NOR. Hun vil snakke om hvordan Bane NOR jobber for at jernbanen skal være en pålitelig og bærekraftig transportform, hvilke utfordringer jernbanen har i dag, og hva Bane NOR gjør for at jernbanen skal bidra til å dekke fremtidens transportbehov. Det har vært en historisk satsing på jernbanen og vil bli det også fremover i den vedtatte Nasjonal transportplan for 2025-2036. Gjennom prosjektene som er i gang i Drammensregionen vil jernbanen knytte bo- og arbeidsområder i Drammensregionen tettere sammen mot 2050.
Christin Krohn

Christin Krohn

Transportøkonomisk Institutt
Christin Krohn fra Transportøkonomisk Institutt gir oss en oversikt over noe det spennende som skjer på mobilitetsfeltet akkurat nå. Hun gir oss et innblikk i hvordan ulike aktører og regioner kan ta del i forskning og kunnskapsinnhenting fremover og dra nytte av dette.
Arild Tjomsland

Arild Tjomsland

Universitetet i Sørøst-Norge
Arild Tjomsland fra Universitetet i Sørøst-Norge forklarer et av tidens motebegrep, nemlig, backcasting, og viser hvordan det kan hjelpe oss å gjøre tiltak i dag som styrer oss mot den visjonen vi velger oss for fremtidens Drammen.
Dag Erlend Lohne Mohn

Dag Erlend Lohne Mohn

Insam
I diskusjonen om byliv, trafikkreduksjon og bærekraft handler det ofte om persontransport. Samtidig viser kartlegginger og utviklingsprosjekter at det er mye å vinne på mer bærekraftige løsninger for varetransport i by. Og her har Drammen gode muligheter. Bylogistikk, mikrologistikk, samleterminarler og grønn varelevering er stikkord for innlegget til Dag Erlend Lohne Mohn, daglig leder i Insam AS.
Karianne Braathen

Karianne Braathen

Næringsforeningen i Drammensregionen
Næringspolitisk leder i Næringsforeningen følger de politiske prosessene og jobber mye med byutvikling og mobilitet i regionen.

Hvorfor en mobilitetskonferanse ...
Næringslivet er avhengig av god mobilitet og en positiv utvikling av regionen for å vokse og blomstre. Med denne konferansen ønsker Næringsforeningen å løfte blikket på samfunnsutviklingen og inspirere regionens beslutningstakere til å gjøre kloke valg for fremtidens Drammen.