Bærekraftkonferansen 2023
Onsdag 27 september
09:00
Sted
Union Scene, Drammen
Pris
Medlemspris 1 490,00
Ordinær pris 1 990,00
Påmelding
Påmeldingsfrist: 26. september 2023
Bærekraftkonferansen 2023
AI og arbeidskraft – hva nå?
For femte gang arrangeres Bærekraftkonferansen i Drammen
- Vi har invitert foredragsholdere som vil gi verdifull innsikt næringslivet vil trenge i møte med fremtidens regelverk og krav.
- Du vil bli bedre kjent med tre spennende lokale bedrifter som på hver sin måte har bærekraft som en viktig del av sin forretningsmodell.
- Bærekraftkonferansen setter fokus på sammenhengen mellom sosial bærekraft og tilgang på kompetanse og arbeidskraft.
- Hovedinnleder er IT-guru Torgeir Waterhouse. Han er kjent for sine analyser av den digitale morgendagen og innvirkningen teknologi har på utfordringene vi står ovenfor – spesielt med tanke på inntoget av kunstig intelligens.
Konferansen finner sted på Union Scene, og er som i fjor delt i to deler:
Kl. 09-12: Faglige og lærerike innlegg fra hovedscenen på Union Scene. Avsluttes med lunsj.
Kl. 13-15: Valgfritt fordypningsforedrag med workshop (begrenset antall plasser).
Les mer om foredragsholderne og workshops lenger nede på siden.
Hel eller halv dag – til samme pris. Lunsj inkludert. Begrenset antall plasser på workshops, førstemann til mølla!
Tidsskjema
08:30
Registrering og kaffe
09:00
Fra scenen #1
Gjennom fire kort innlegg får vi innblikk i det siste innen bærekraftrapportering, bærekraftbarometer, bærekraftsdirektiv – og bærekraftig business.
09:50
Pause
Kaffepåfyll og benstrekk. Møt toneangivende bærekraftaktører i standområdet!
10:05
Fra scenen #2
Sosial bærekraft
10:50
Pause
Kaffepåfyll og benstrekk. Møt toneangivende bærekraftaktører i standområdet!
11:05
Fra scenen #3
Sofaprat og den digitale morgendagen.
Utdeling av Grønn Gründer-prisen!
12:00
LUNSJ / hovedprogram slutt
Tid for mer mingling og utveksling av gode idéer! Nyt lunsjen på stedet eller avslutt konferansen med lunsj på farten.
13:00 - 15:00
Workshops
På del 2 av Bærekraftkonferansen kan du velge ett av tre ulike fordypningsforedrag med workshop. NB! Begrenset antall plasser - førstemann til mølla!
Forhåndspåmelding nødvendig, gjøres som tilvalg ved kjøp av konferansebillett.
Kl. 9.00-12.00 | Du møter...
Torgeir Waterhouse
«Betraktninger om AI og bærekraft: Mindre hype og mer realisme, takk!»
Vi har gleden av å ønske teknoguru Torgeir Waterhouse velkommen som hovedinnleder på Bærekraft 2023 på Union Scene. Denne gang er det ordet som for tiden er på alles lepper og i alle feeder, nemlig AI, som er hovedtema.
Torgeir Waterhouse har satt sitt merke på IT-politiske spørsmål både nasjonalt og internasjonalt. Med bakgrunn fra Forbrukerrådet og som mangeårig direktør i IKT-Norge har Waterhouse vært sentral i arbeidet for digitale forbrukerrettigheter. Han er spesielt kjent for å ha utfordret strømmegiganten Apple og iTunes. De senere årene har han vært en engasjert talsperson mot datalagringsdirektivet og sagt tydelig fra om at statsråder bør holde seg unna TikTok. Waterhouse driver i dag sitt eget rådgivningsselskap, Otte, og brenner for digital bærekraft og at flere kids skal lære seg å kode. 27. september foreleser teknoguruen i Drammen om AI og bærekaft.
Metha Marie Rosengren Leonhardsen
folk-og utviklingssjef i Mesta og gründer av Diversitas «Hvis du ikke ser begge kjønn, får du ikke de beste kandidatene»
Metha Leonhardsen går på scenen på Union for å forklare hvorfor hun og Mesta vier så mye av tiden til å rekruttere flere kvinner inn i en sterkt mannsdominert bransje. Opprettelsen av Diversitas, Norges ledende nettverk for mangfold og kjønnsbalanse i bygg og anleggsbransjen, har vært svaret på et presserende behov i en sektor der 89 prosent av de ansatte er menn: «Byggebransjen er en svært tradisjonell bransje, men også en fantastisk bransje, og det er Norges største fastlandsnæring noe som i seg selv er attraktivt. Allikevel er det å skape endring her tøft. Enkelte steder er det fortsatt et gubbevelde som gjør at kvinner blant flere minoriteter slutter. Hvis ikke ledere henger med i tiden og ser hvor viktig det er å se begge kjønn, får de ikke de beste folka – eller kandidatene», sier Metha Leonhardsen.
Petter Reistad
«Fra shiny lysbilder til AI-algoritmer: Gjør deg klar for bærekraftsrapportering 2.0»
På rekordtid er bærekraftsrapportering i ferd med å være noe som kun de mest fremoverlente bedriftene brukte tid på, til noe kunder, banker og myndigheter krever. Nye rammeverk krever mer rapportering enn catchy slagord på et PowerPoint-lysbilde, og standardiserer måten det gjøres på. Petter Reistad fra programvareselskapet Celsia kommer til Drammen for å fortelle om hva som kommer og hvordan bedrifter bør forberede seg. Celsia har på kort tid blitt et av Norges ledende systemer for bærekraftsrapportering. Ved å være spesialisert på regulatoriske EU-krav har plattformen deres blitt en favoritt blant bærekraftsteam i store selskaper som Aker, Storebrand og Fred Olsen & Co. Oppstartsbedriften ble i fjor verdsatt til 100 millioner kroner og gründerne er inne på DNs kåring av «ledestjerner under 30». Så kan det nevnes at Petter, i tillegg til å være selverklært nerd, er tidligere juniorverdensmester i langrenn og har en solid drammensåre på familietreet.
Nina Melsom
direktør arbeidsliv og tariff, NHO «Sosial bærekraft»
Over 660.000 mennesker står utenfor norsk arbeidsliv. Hvis vi skal møte fremtidens kompetansebehov er vi som samfunn nødt til å inkludere flere mennesker i arbeidslivet. Nina Melsom kommer til Drammen for å snakke om hvordan vi kan bli bedre på sosial bærekraft.
Knut Skeie Solberg
konferansier Bærekraftkonferansen Bærekraftskonferansen 2023 ledes av Knut Skeie Solberg.
Sosial bærekraft, aktivering av mangfold og kraften i samarbeid er Knut Skeie Solbergs hjertesaker. Som inspirator og kommunikasjonsrådgiver har årets konferansier jobbet med bærekraft i flere år. Han er også en av drivkreftene bak Bærekraftkonferansen på Hamar. Han har jobbet med sosial bærekraft i store bedrifter som Color Line, Coop og DNB. Hans bakgrunn er fra idrett, journalistikk og kommunikasjon. Han har tidligere jobbet som journalist, programleder og vaktsjef i NRK, TV2 og Discovery – og som kommunikasjonssjef for landslaget, 1000 klubber og 80.000 medlemmer i Norsk Friidrett.
Jørund Buen og Ingeborg Berg
leder bærekraft og bærekraftrådgiver, Sparebank 1 Sørøst-Norge «Bærekraftsbarometeret for Drammensregionen: Hvordan mener bedrifter, folk og kommuner selv at bærekraft-fremtiden blir?»
SpareBank 1 har fått svar fra nesten 8000 bedrifter, nesten 3000 husholdninger og over 250 kommuner i hele Norge om holdninger og handlinger innenfor bærekraft, og hvordan de tror bærekraft vil påvirke økonomisk utvikling fremover. Hva var resultatene for Drammensregionen, og hvilke lærdommer kan vi trekke?
Magnus Leonhardsen
Det er nå litt over seks år igjen til 2030-målet. Er næringslivet i Norge i rute med utslippskuttene? PwC presenterer årets klimaindeks. Gjennom Klimaindeksen bidrar vi til kunnskap om og åpenhet rundt eksisterende og planlagte klimatiltak i Norges største bedrifter.
Vidar Utne
Loe Rørprodukter og Loe Betongelementer
Per Ingen Haugan
Grønn Gründer
Prisen Grønn Gründer skal deles ut av Rotary Drammen, Universitetet i Sørøst-Norge og Gründerboost
KL. 13.00-15.00 | WORKSHOPS – velg innhold etter behov!
Velg ett av tre fordypningsforedrag med workshop.
NB! Begrenset antall plasser - førstemann til mølla!
- «Start bærekraftsarbeidet – finn ut hva som er vesentlig for din bedrift»
v/ UN Global Compact, Miljøfyrtårn og Sparebank1 Sørøst-Norge
Hvor starter man når man skal jobbe med bærekraft i bedriften? Start med det som er vesentlig.
UN Global Compact Norge og Miljøfyrtårn har utviklet et vesentlighetsverktøy for små og mellomstore bedrifter. Siden lanseringen i mai har 950 personer tatt i bruk Vesentlig.no. Gjennom en vesentlighetsanalyse kartlegger du hvordan din bedrift påvirker mennesker, miljø og samfunn, men også hvordan bedriften blir påvirket. Etter en gjennomført analyse vil du ha en prioritert liste over områder din bedrift kan gjøre mer bærekraftige. Dette danner grunnlaget for å sette konkrete mål og planlegge effektive tiltak. På workshopen vil vi se nærmere på hvordan små og mellomstore bedrifter kan ta første steg på sin bærekraftsreise ved å gjennomføre en vesentlighetsanalyse.
- «Kommuniser trygt rundt bærekraft»
v/ Los & Co Drammen
Eksempler og gruppearbeid rundt hvordan man kan kommunisere om bærekraft på en trygg måte.
Los & Collaboratory er en kreativ øvelse som bidrar til å finne bærekraftige kommunikasjonsidéer som kombinerer det du som merkevare vil fortelle, med det målgruppen din interesserer seg for. Kommunikasjonen vil på denne måten oppleves relevant og målrettet.
- «Er du et stort selskap, eller har du en stor kunde? Vi gir deg en oversikt over hvilke krav du kan møte og hva du bør (og snart må) rapportere på.»
v/ PwC og Sparebank 1 Sørøst-Norge
Vil du som allerede er godt i gang med bærekraftreisen bli bedre kjent med regelverk og krav som gjelder i dag og kommer i morgen? Snart må mange flere bedrifter rapportere om hvordan de styrer butikken, og hvordan de påvirker, eller påvirkes av, klima, miljø og sosiale forhold. Vi gir en innføring i Åpenhetsloven, likestillingskrav til styrer, Likestillings- og diskrimineringsloven, EUs direktiv for bærekraftrapportering (CSRD), EU-taksonomien og klimaregnskap. Vi gir konkrete eksempler på hvordan bedriften din kan rapportere, og hvilke krav banken din vil stille. Vi vil også berøre det kommende kravet om 30% vekting av miljø og klima i offentlige anskaffelser.
Valget gjøres som tilvalg ved bestilling av billetter.
Vi tar forbehold om små justeringer i programmet.