Bærekraftkonferansen 2021

Bærekraftkonferansen 2021
Onsdag 29 september
09:00 - 14:30
Sted
Drammens teater
Pris
Medlemspris 1 590,00
Ordinær pris 2 190,00
Prisene er eks mva. Lunsj inkludert. Avbestilling etter 22. sep 2021 må betales i sin helhet. Er du under 35 år tilbyr vi deg deltagelse for halv pris. Benytt kommentarfeltet.
Påmelding
Påmeldingsfrist: 28. september 2021

Bærekraftkonferansen 2021

Næringsforeningen arrangerer bærekraftskonferansen for tredje gang.  

Hvordan kan næringslivet og samfunnet ta seg til neste nivå? Hvordan kan norsk teknologi og kompetanse bli en større del av eksportindustrien? 
Dette er spørsmål som vi håper konferansen skal bidra til å svare ut – iført innovasjons- og bærekraftbriller – med en rekke spennende foredragsholdere. 

Innslipp og registrering fra kl 08:00. Frukt og kaffe i foajeen.
09:00 | Velkommen v/årets konferansier - Yrja Oftedahl

09:00 | Velkommen v/årets konferansier - Yrja Oftedahl

Yrja Oftedahl driver podkasten "Power Ladies" hvor hun fronter kvinnelige rollemodeller som baner vei innenfor sitt felt med fokus på en bærekraftig utvikling.

I 2020 var Yrja programleder for noen av de største hackathon arrangementene i verden -  hun samarbeidet blant annet tett med Europa Kommisjonen sitt EUvsVirus hvor det var 20.000 deltagere fra hele verden, som samarbeidet for å finne løsninger på korona-krisen. Yrja har bakgrunn som gründer og som community builder både fra  Norge og internasjonalt. Hun har også vært å se som finalist i 71 grader nord.

09:05 | Innovasjon på godt og vondt: Refleksjoner om bærekraft og etikk som er mer enn bare vakre ord

Innovasjon innebærer alltid en risiko, også etisk sett. Hvordan kan vi sikre oss at vi er innovative og nytenkende på en måte som er bærekraftig og etisk bevisst?
Henrik Syse, filosof, forsker og forfatter. Han har en Master of Arts-grad i politisk filosofi fra Boston College (1991) og en doktorgrad i etikk fra Universitetet i Oslo (1997). Fra 2005 til 2007 var Henrik leder av eierskapsgruppen i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter i Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet),  og som rådgiver for NBIM. Videre i 2008 og 2009  var han sentral i arbeidet med implementeringen av de etiske retningslinjene i Oljefondet.
09:05 | Innovasjon på godt og vondt: Refleksjoner om bærekraft og etikk som er mer enn bare vakre ord

09:35 | Industrielle muligheter i det grønne skiftet

09:35 | Industrielle muligheter i det grønne skiftet

Ambisiøse klimamål krever handling, samtidig har Norge dårligst utvikling av alle OECD-land og vi må øke eksportandelen for å finansiere vår felles velferd. 
Det trengs derfor en mer offensiv politikk for bygging av industri som også innfrir ambisiøse klimamål. Dette tilsier at klima og næring ses i sammenheng framover.

Sindre Kvil er utdannet historiker og jobber på samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet. Her jobber han med nærings-, energi-, og klimapolitikk. 

Bakgrunn fra næringspolitisk avdeling i LO og ulike stillinger i Arbeiderpartiet.

 

09:50 | Nå øker tempo i den grønne omstillingen!

Hva setter agendaen for den grønne omstillingen, hva betyr bærekraft og klima for selskapers strategiske veivalg og ikke-finansielle rapportering, hvor står næringslivet i dag?
Hanne Løvstad er leder for bærekraft og klimarisiko i PwC Norge. Hun har mer enn 20 års ledererfaring fra telekom og energibransjen og kom til PwC fra stillingen som partner- og kommunikasjonssjef i Miljøstiftelsen Bellona. I PwC jobber hun primært med rådgivning innen klima- og bærekraftsstrategi, bærekraftsrapportering og omstillingen til lavutslippssamfunnet. Hun har det siste året rådgitt flere norske selskaper på hva bærekraft, klima og EU taksonomien vil ha å si for deres strategiske veivalg og ikke-finansielle rapportering.
09:50 | Nå øker tempo i den grønne omstillingen!

10:10 | Thorium er den nye oljen - eller...?

10:10 | Thorium er den nye oljen - eller...?

Verden MÅ ha energi, og skal vi skaffe nok energi samt ta hensyn til klimakrisen kommer vi ikke unna kjernekraft. Norge er en energinasjon, og i tillegg til olje, vann og vind har vi en av verdens største reserver av grunnstoffet thorium – et svakt radioaktivt metall som kan brukes som brensel i kjernekraftverk. Spørsmålet som melder seg, er da: Er thorium – next level i kjernekraftindustrien – Norges «nye olje»?
Sunniva Rose har en doktorgrad i kjerne- og energifysikk fra Universitetet i Oslo, der hun forsket på hvordan man kan bruke Norges nasjonalgrunnstoff, thorium, som brensel i kjernekraftverk, og hvordan dette kan være med å redusere avfallsproblemene fra kjernekraft. Etter doktorgraden har hun jobbet for seg selv, som vitenskaps- og teknologitolk.

10:45 | Pause

Mingling, kaffe og snacks

11:10 | Norsk industri i omstilling

HTS Dynamics leverer kritiske mekaniske komponenter til undervannsteknologinæringen, og har gjennom flere tiår satt Drammen på det internasjonale kartet med leveranser til den globale olje & gassindustrien. Nå ønsker de å fortelle sin historie om hvordan det grønne skiftet og økt fokus på bærekraft påvirker dem og norsk industri i fremtiden.
Anders N. Dahlgren er Administrerende Direktør i HTS Dynamics, han er utdannet siviløkonom, og har solid erfaring fra teknologi-, og energirelatert virksomhet. Anders er en engasjerende foredragsholder som brenner for å forme det norske industrieventyret gjennom teknologiske-, bærekraftige-, og organisasjonskulturelle fremskritt.
11:10 | Norsk industri i omstilling

11:30 | Er bærekraft viktig for kapitalinngang?

11:30 | Er bærekraft viktig for kapitalinngang?

De fleste tenker på miljøkonsekvenser, dårlige arbeidsforhold og hvitvasking når vi snakker om bærekraft. Det er også riktig, men har du tenkt på at hvordan nettopp din bedrift håndterer bærekraft kan ha konsekvenser for tilgang og prisen på kapital?
Thomas Fladby er bærekraftsansvarlig i Sparebanken Øst. Han har lang erfaring fra bank og finans og startet i Sparebanken i februar 2021. Han kom da fra stillingen som senior ESG Spesialist i Danske Bank hvor han jobbet med bærekraftige investeringer. Lise Maren Brock Tynes er leder for Bedriftsmarkedet i Sparebanken Øst. Hun har lang erfaring innen bank både fra Nordea og Sparebank 1 BV før hun i mars 2021 fikk ansvar for å lede Sparebanken Øst` satsning innen bedriftsmarkedet.
 
I dialog fra scenen skal de sammen gi deltakerne gode råd for å håndtere nye og fremtidige krav innen bærekraft.

11:50 | Kraft og kompetanse til bærekraftig utvikling

Fornybar energiproduksjon og elektrifisering er helt avgjørende for å lykkes med å nå klimamålene, og få til grønn bærekraftig verdiskaping. Men hvordan kan fornybarbransjen med sin kraft og kompetanse lykkes med å bli en aktiv pådriver og tilrettelegger for næringslivet i den grønne samfunnsutviklingen.
Cathrin Bretzeg er konserndirektør HR, kommunikasjon og bærekraft i Glitre Energi. Hun har lang erfaring fra HR og organisasjonsutvikling fra både privat og offentlig sektor. I Glitre Energi brenner hun for å få en allerede bærekraftig virksomhet enda bedre på rapportering og styring, slik at Glitre Energi kan bidra enda bedre til å nå FNs bærekraftsmål.
11:50 | Kraft og kompetanse til bærekraftig utvikling

12:05 | Lunsjpause

Vi serverer lunsjtallerken i foajeen og Teaterkaféen.

13:00 | Slutt å snakke om innovasjon!

13:00 | Slutt å snakke om innovasjon!

Dette er handlingens tiår, så vi må våge å omsette ord til handling. Men, hvordan begynner man, hva forventer folk av virksomheter når det kommer til innovasjon, og hva kjennetegner de selskapene og merkevarene som tør?  
 
Marianne Knutsen er planner og bærekraftsrådgiver i marketingbyrået Los & Co. Hun har jobbet med reklame og merkevarebygging i 15 år, med bakgrunn som tekstforfatter og kreatør/kreativ leder. Hun har videreutdannet seg innenfor bærekraft som konkurransefortrinn og det siste året jobbet har hun jobbet med utvikling av bærekraftige produkter/tjenester. Marianne har i dag en rolle som planner i byrået.
 

13:20 | Portalen – Kronen på verket

På en tomt som for noen år siden var en grå parkeringsplass finner man i dag en grønn park og bygg med unik arkitektur. Den nye Portalen- bygningen spenner over det ærverdige Brodahlbygget og rammer inn Strømsåsen med sin skulpturale form. Fasadeglasset har en overflate som endrer karakter med varierende solinnfall, og bak glasset ligger det solceller som produserer strøm, -strøm som benyttes direkte til byggets drift. Med moderne fremtidsrettet teknologi og arkitektur vil Union Eiendomsutvikling legge til rette for effektivitet og trivsel, både for leietakere og byens befolkning.

Morten Gregertsen er sivilingeniør innen bygg- og miljøteknikk fra NTNU og har siden 2004 jobbet med prosjektledelse av ulike byggeprosjekter i aksen Oslo- Drammen. Han var blant annet prosjektleder for det første Breeam Excellent kontorbygget i Norge. I 2018 ble han ansatt som prosjektsjef i Union Eiendomsutvikling.
 
13:20 | Portalen – Kronen på verket

13:35 | Er biokullet det neste gullet vi skal leve av?

13:35 | Er biokullet det neste gullet vi skal leve av?

Svaret er ja. For med biokull kan vi redusere klimagassutslipp, erstatte mineralsk kull, forbedre jordhelse og samtidig håndtere avfall effektivt. Ved hjelp av pyrolyse og et bredt samarbeid på tvers av fagfelt kan disse sorte, porøse kullklumpene løfte bærekraft til et nytt nivå.
Dhruv Tapasvi har en Doktorgrad i Energi og Prosessteknikk fra NTNU med spesialisering i termokjemiske prosesser. Han jobber som prosjektleder for pyrolyse i Lindum der sirkulærøkonomi står i fokus. Dhruv har mer enn 15 års erfaring innen forskning og utvikling i et internasjonalt miljø. 

13:50 | Industri og miljø gjennom tre generasjoner

OSO har gjennom 60 år jobbet for å forene menneske, miljø og industri. Europas mest energieffektive beredere produseres i Norge, med ekstrem levetid og minimal ressursbruk. Hvordan ble OSO perfekt posisjonert for elektrifiseringen av Europa?
Sigurd Braathen, tredje generasjon eier av familibedriften OSO Hotwater. 20 års fartstid i virksomheten, hvorav 10 år som Daglig Leder, for tiden Produktsjef og ansvarlig for nyutvikling av produkter for alternativ energi.
13:50 | Industri og miljø gjennom tre generasjoner

14:10 | Panelsamtale

Lise Maren Brock Tynes (Sparebanken Øst), Anders Dahlgren (HTS Dynamics), Sigurd Braathen (Oso Hotwater) og Hanne Løvstad (PwC) møtes på scenen for en samtale rundt de viktigste punktene fra dagens konferanse.