SentrumsKRAFT!

SentrumsKRAFT!
Torsdag 31. oktober
10:00 - 22:00
Sted
Oslo Handelsstands Forening, Karl Johans gt. 37, 0162 Oslo
Pris
Medlemspris 450 kr
Ordinær pris 2 450 kr
Påmelding
Påmeldingsfrist: 28.10.2024
Meld meg på

SentrumsKRAFT!

Begrepene bærekraftig og attraktiv byutvikling brukes ofte, men hva betyr de - egentlig? I en tid der rådene er mange, kan det være utfordrende å navigere i jungelen av eksempler og veiledere. Hvilke tiltak gir reell effekt? Hva kan dokumenteres? Og regenerativ byutvikling – hva innebærer det? Vi starter samlingen der, både som nyttig lærdom og som bakteppe for programmet videre.

Deretter ser vi mer konkret på sentrumsutviklingen i Oslo de siste årene. Hvordan påvirker skiftende politisk ledelse hvilke strategier som legges til grunn og hvordan vurderes effekten av tiltakene?

Så retter vi blikket framover og ser nærmere på skiftende rammevilkår for sentrumsutviklingen. Visste du for eksempel at et hundretalls EU-direktiver løpende kommer til å bli førende i Norge gjennom EØS-avtalen? Hvordan vil dette påvirke handel, service, eiendomsmarkedet og andre viktige komponenter som til sammen skaper et levende bysentrum?

Videre fortsetter vi med de store megatrendene som vil påvirke måten vi handler, jobber og lever på. I tillegg har pandemien og dyrtid allerede utfordret tidligere suksessformler for å bygge attraktive bysentra. Er vi forberedt på disse endringene i vår sentrumsutvikling? Hva er de nye strategiene?

Deretter retter vi blikket 'Norge Rundt' og får korte innlegg med eksempler og erfaringer fra deltagerbyene - før vi får en oppdatert presentasjon av Placewise og avrunder med en samtale i salen om læringspunkter fra dagen og veien videre.

Se detaljert program under.

Vi inviterer også til en kveldssamling med middag fra kl. 17:00-22:00, der vi kan diskutere dagens lærdommer, dele erfaringer og nyte en hyggelig kveld sammen. Middagen serveres tidlig, slik at de som ønsker det, kan reise hjem samme kveld. 

Samlingen er åpen både for medlemmer og dere som ikke er medlemmer i NSU. Prisen til høyre (evt. under på mobilversjon) er for dagsamlingen inkl. lunsj og servering gjennom dagen. Prisene for kveldssamlingen framkommer når du går videre i påmeldingen, men før du bekrefter. Kostnadene blir fakturert. Ved evt. avmelding fram til påmeldingsfristen refunderes 50%. 

Hilsen styret og administrasjonen i NSU

Fagsamlingen er en del av prosjekt SentrumsKRAFT! som har mottatt støtte fra Kommunal- og distriktsdepartementet.
Program
10:00 - 10:15

Velkommen og kort om prosjektet SentrumsKRAFT!

Styreleder Cecilie B. Sørumshagen og daglig leder Kristin Gustavsen
10:15 - 10:55

Bærekraftig og attraktiv byutvikling, hva betyr det - egentlig?

Kristin Solhaug Næss (DogA) gir oss en oversikt over gjennomførte og pågående prosjekter. Hvilke tiltak gir reell effekt? Hva kan dokumenteres? Finnes det gode forbildeprosjekter vi kan bygge videre på? Og regenerativ byutvikling – hva innebærer det?
10:55 - 11:10

Pause

11:10 - 11:30

Case: Oslo - del 1

I forrige bystyreperioden innførte et rødgrønt byråd en rekke omfattende byutviklingstiltak. Rasmus Reinvang var byråd for byutvikling da (for MDG) og er nå leder for foreningen OMA. Han forteller om tiltakene det rødgrønne byrådet innførte, hvilke strategier som lå bak, hva som ble oppnådd og hvordan han tror de rødgrønne ville tatt det videre – dersom de hadde fortsatt.
11:30 - 11:50

Case: Oslo - del 2

Sittende byråd for byutvikling i Oslo, James Stove Lorentzen (H), gir sin vurdering av gjennomførte tiltak, forteller om hvilke strategier som nå legges til grunn for byutviklingen og viser pågående og planlagte tiltak.
11:50 - 12:00

Case: Oslo - del 3

Felles spørsmålsrunde fra salen til Rasmus Reinvang og James Stove Lorentzen.
12:00 - 12:30

Lunsj

12:30 - 13:10

Nye utfordringer – eller muligheter?

Gørill Husby Moore og Christina Mørkve fra Rud Pedersen vil gi en innføring i politikkutformingen i EU og hvordan disse lovpakkene blir norsk lov. De vil gi oss et dypdykk i de regulatoriske sporene som er mest relevant for sentrumsutviklingen. Under dette foredraget vil de svare på to sentrale spørsmål:
  • Hva kommer i tiden fremover som vil ha konsekvenser for handel, service, eiendomsmarkedet og andre viktige komponenter som til sammen skaper et levende bysentrum?
  • Hvordan kan en følge med på denne utviklingen og være med på å påvirke politikken og det regulatoriske på dette feltet?
13:10 - 13:50

Megatrender som påvirker hvordan vi handler, jobber og lever

Marit E. Jensen (Storm Communications) gir oss en gjennomgang av de globale megatrendene og hvordan dette påvirker forbrukernes adferd og preferanser – som igjen vil påvirke sentrumsutviklingen. Hun gir oss også noen «key-takeaways» som vi kan bruke i egen sentrumsutvikling.
13:50 - 14:10

Pause

14:10 - 14:40

Hva skal til for å lykkes med god urban destinasjonsutvikling?

Marit E. Jensen har også lang erfaring fra destinasjonsutvikling. I sitt andre innlegg belyser hun hvordan pandemi og dyrtid har rokket ved de gamle suksessoppskriftene for byutvikling, samt hvordan kravene til å levere på trippel bunnlinje er tydeligere enn før. Her får vi gode råd om hva som skal til for å bygge gode og attraktive destinasjoner i urbane strøk, som også leverer på alle dimensjonene i bærekraftsirkelen.
14:40 - 15:20

Norge Rundt

Korte innlegg med eksempler fra deltagerbyene.
TBA
15:20 - 15:30

Nytt fra samarbeidspartnere

NSU har flere samarbeidspartnere som leverer relevante løsninger og tjenester. I denne samlingen er det Placewice som forteller om sine løsninger og nyheter som kommer.  
15:30 - 16:00

Læringspunkter og veien videre

Samtale i salen med inntrykk og refleksjoner fra dagen.

Med forbehold om mindre endringer i programmet.
17:00 - 22:00

Kveldssamling med middag

Foredragsholder
Kristin Solhaug Næss

Kristin Solhaug Næss

Kristin Solhaug Næss arbeider med DOGAs satsing på innovative byer og lokalsamfunn, blant annet med EU-prosjektene NEB-STAR og Klimanøytrale og smarte byer. Hun er utdannet arkitekt fra NTNU, og har tidligere jobbet blant annet i Trondheim kommune og LÉVA Urban Design.
Rasmus Reinvang

Rasmus Reinvang

Rasmus Reinvang er administrerende direktør i foreningen Oslo Metropolitan Area (OMA), som jobber for helhetlig og bærekraftig byutvikling i Oslo-regionen i tråd med regionens vekstbehov. Han har tidligere vært byråd for byutvikling i Oslo for Miljøpartiet De Grønne. Rasmus har lederutdannelse fra handelshøyskolen BI og en magistergrad i kulturstudier fra Universitet i Oslo.
James Stove Lorentzen

James Stove Lorentzen

James Stove Lorentzen tiltrådte som byråd for byutvikling 25. oktober 2023. Han har vært bystyrerepresentant siden 2011. Han har tidligere ledet finanskomiteen og helse -og sosialkomiteen. Siden 2021 har han ledet byutviklingsutvalget. Stove Lorentzen er tidligere næringslivsleder med bakgrunn fra Stolt-Nielsen Inc, Belships ASA, Stolt Sea Farm og Marine Harvest, samt leder i investeringsselskap. Han har en Master of Business Administration (MBA) fra International Management Institute i Genève.
Gørill Husby Moore

Gørill Husby Moore

Gørill Husby Moore er Partner & Director of Climate, Energy and Industries i Rud Pedersen. Hun er en svært erfaren konsulent og har jobbet med kunder innen mange ulike sektorer. Hun har mer enn 15 års erfaring fra kundesiden, der hun jobbet som premissleverandør i grenselandet mellom politikk og næringsliv, med kommunikasjon og politisk innsikt som sitt viktigste verktøy. Hun har leder policy og kommunikasjonsarbeidet hos flere store internasjonale NGOer, og har jobbet mye med samfunnsansvar og bærekraft inn mot ulike næringslivsaktører.
Christina Højer Mørkve

Christina Højer Mørkve

Christina Højer Mørkve er Public Affairs Manager i Rud Pedersen. Før hun begynte i Rud Pedersen jobbet Christina som politisk rådgiver i Høyres Hovedorganisasjon. Hun har over 12 års erfaring som folkevalgt for partiet, og er i dag innvalgt i Buskerud Fylkesting. Christina har bred erfaring fra og kunnskap om politiske prosesser på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, og en skarp forståelse for politisk kommunikasjon. Hun har tidligere også jobbet i Brussel som Europarådgiver ved Osloregionens Europakontor med fokus på hvordan EU direktiver påvirker norske forhold. I Rud Pedersen jobber hun i hovedsak innenfor energi, klima, og teknologi. 
Marit E. Jensen

Marit E. Jensen

Marit Elisabeth Jensen, seniorrådgiver i Storm Communications, har både bred og dyp erfaring når det gjelder byutvikling, og da særlig innenfor kommersiell sentrumsutvikling. Hun har jobbet med prosjekter som Eger Karl Johan, Steen & Strøm Magasin, Vikaterassen og Via Vika. Hun har også jobbet med destinasjonsutvikling hos Stor Oslo Eiendom, der hun har utforsket ny bruk av bygulvet i samarbeid med kommuner og sosiale entreprenører.